De theoretische leerweg van het vmbo duurt vier jaar. Je krijgt algemeen vormende vakken en één beroepsgericht vak waarin je waarschijnlijk ook examen doet (het beroepsgerichte vak is nog in ontwikkeling, de minister heeft de verplichte invoering ervan nog even uitgesteld). Bij ons is dit het vak informatietechnologie. Vmbo tl bereidt je voor op een opleiding in het mbo (niveau 4). Je kunt er ook voor kiezen om na je examen door te stromen naar de vierde klas van de havo in Appingedam (als je een extra vak kiest). Dat sluit goed op elkaar aan.

Onderbouw vmbo tl

Je komt in een gecombineerde brugklas kb/tl of tl/havo. De mentor zorgt samen met jou voor een fijne sfeer in de klas. Aan het begin van het jaar voer je met je mentor en je ouders een ambitiegesprek over hoe het met je gaat, wat je wilt bereiken en wat jij nodig hebt. Samen met docenten begeleiden mentoren je in het (leren) keuzes maken op het gebied van ondersteuning, talentontwikkeling, welzijn en je loopbaan. Halverwege en aan het einde van het jaar voer je een ontwikkelgesprek met je mentor en je ouders over je voortgang. Je hebt wekelijks twee ondersteuningsuren. Dan kies je voor welk vak je extra ondersteuning nodig hebt. Twee keer in het jaar is er een activiteitenweek. Dan kun jij je talenten ontdekken. Er zijn verschillende interessante opdrachten en activiteiten waaruit je kunt kiezen. Daarvoor ga je ook buiten de school op onderzoek uit.

Iedereen volgt het vak informatietechnologie. Je maakt in de bovenbouw kennis met de nieuwste technologieën zoals programmeren, film bewerken, websites bouwen, werken met 3D en 2D tekenprogramma’s, robotica, 3D printen en lasersnijden. Kenmerkend aan het vak informatietechnologie is dat je (samen)werkt aan realistische opdrachten afkomstig van bedrijven en organisaties uit de omgeving. Daardoor ontwikkel je verschillende competenties op het gebied van communicatie, samenwerking, ondernemerschap, creativiteit en zelfsturing.

Bovenbouw vmbo tl

Vanaf klas 3 vmbo tl volg je vakken die aansluiten bij jouw interesses. Je kunt kiezen uit de volgende profielen:

  • Techniek
  • Zorg en Welzijn
  • Economie
  • Landbouw

In leerjaar 3 ga je een week op stage in de regio en maak je een buitenlandreis. Bij het vak informatietechnologie ga je dieper in op onderwerpen die je in de onderbouw hebt gehad. Je mag zelf kiezen welke modules je volgt. Dit is afhankelijk van je interesses en/of vervolgopleiding.