Vmbo tl, kb, bb en OOM, Campus VO Eemsdelta
Aan het einde van je carrière op VO Eemsdelta ben je sterk in taal en communicatie, burger van de wereld, trots op jezelf en je omgeving èn kun je zelf actie ondernemen. Je leest hier hoe we daarvoor zorgen. Uitgangspunt is dat je (deels) leert door te ontmoeten en te ondernemen in de Eemsdelta-regio.
Hoe word je sterk in taal en communicatie?
Extra taal(ondersteuning)
Elk schooljaar meten we met behulp van Dia-toetsen de voortgang van je taalvaardigheid. Wanneer nodig krijg je ondersteuning, bijvoorbeeld met behulp van het online leermiddel Numo.
Taalrijke vaklessen
Naast bijzondere taalactiviteiten zoals de voorleeswedstijd Read2Me, Geef een boek cadeau en onze Poëzieavond, hebben we bij elk vak aandacht voor taal. Het gaat over hoe je een tekst leest, de betekenis van woorden en hoe je iets schrijft.
Elke dag lezen
Je neemt elke dag iets te lezen mee naar school, zodat je kunt lezen als je tijd over hebt. Je leest de krant, een tijdschrift of een zelfgekozen boek. In het gebouw zijn op verschillende plekken boeken, naslagwerken en tijdschriften te vinden. Tijdens het taaluur wordt er 20 minuten gelezen, ook door je docent. Zo bevorderen we het leesplezier.
De weddenschap
Jaarlijks doen we mee met het landelijk project De weddenschap. Hiermee bezorgt Stichting Lezen, samen met MediaMucho, leerlingen die minder graag lezen een positieve leeservaring. Een aantal bekende Nederlanders trekt de aarzelende lezers over de streep.
Digitale geletterdheid
In klas 1 krijg je elke week het vak digitale geletterdheid. Je leert ICT-basisvaardigheden, computational thinking, informatievaardigheden en wordt mediawijs. Je kunt ook een typecursus volgen. Dit is onderdeel van de verrijkingslessen.
Hoe word je wereldburger?
Burgerschap
Binnen het vak Burgerschap leer je jezelf kennen, anderen te respecteren en een actieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Burgerschap is ook geïntegreerd in andere vakken en in projecten.
Paarse Vrijdag
Elk jaar besteden we aandacht aan Paarse Vrijdag. Dit is een dag waarop mensen door het dragen van de kleur paars hun solidariteit kunnen tonen met homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren.
Campus Eemsdelta Winterfair
Elk jaar steunen we goede doelen. Door middel van ludieke acties, sponsorlopen of door verkoop van producten, zamelen we geld in. Denk bijvoorbeeld aan de Campus Eemsdelta Winterfair.
Leerlingenraad
Vanaf klas 1 kun je deelnemen aan de leerlingenraad. Samen met andere vmbo-leerlingen houd je je bezig met de belangen van de leerlingen. Je helpt bij het verbeteren van de school. Je vergadert één keer per maand met een vertegenwoordiger van de school. Een aantal leerlingen maakt ook deel uit van de MR.
Jouw stem telt
Je mag altijd zeggen hoe we het voor jou beter kunnen doen. Doe je ook mee met onze review? Dan ga je bijvoorbeeld samen met docenten lessen bezoeken en evalueren.
Buitenlandreis
In klas 4 maak je een buitenlandreis. Deze reis wordt in de lessen voorbereid. We vinden het belangrijk dat je over grenzen heen kijkt, zodat jij ook op wereldniveau een maatschappelijke bijdrage kunt leveren. Migratie en klimaatproblematiek spelen bijvoorbeeld overal en vragen om mondiale oplossingen.
Gezonde School
Je leert goed voor jezelf te zorgen. Naast de lessen op het gebied van welzijn, voeding en sport zijn er nog extra activiteiten. Je maakt kennis met verschillende sportverenigingen in de omgeving, er is een basketbaltoernooi voor de onderbouw en een sportdag. Je kunt ook deelnemen aan evenementen als de 4 Mijl van Groningen, Olympic Moves en de Zeemijlenloop van Delfzijl. We hebben het predicaat Gezonde School op het gebied van voeding.
Summer Vibes
Speciaal voor leerlingen en docenten van VO Eemsdelta organiseren we op de campus aan het einde van het schooljaar SUMMER VIBES, een gezellig zomers feest met activiteiten, DJ’s, optredens en lekker eten en drinken.
Hoe word je ondernemend?
Mentoraat
In de brugklas zie je je mentor een paar keer per week. De mentor zorgt samen met jou voor een fijne sfeer in de klas en leert je actie te ondernemen op het gebied van ondersteuning, talentontwikkeling, welzijn en je loopbaan.
LOB-lessen
Van de mentor krijg je lessen loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). Je leert reflecteren, keuzes maken en zelf vervolgstappen nemen op het gebied van je loopbaan. Je kijkt onder andere naar waar jij goed in bent en wat jij leuk vindt en bouwt aan je portfolio. Leren kiezen is belangrijk voor later, omdat jij en de arbeidsmarkt veranderen. In het tweede leerjaar kies je een profiel en in het vierde leerjaar een vervolgopleiding.
Stage
In het derde leerjaar (vmbo-t één week, vmbo-bb en -kb drie weken) loop je stage. Je kiest een bedrijf of organisatie die aansluit bij je interesses. Tijdens de lessen loopbaanoriëntatie in de mentorlessen bereid je je hierop voor. Zo doe je werkervaring op en lever je een bijdrage aan de maatschappij.
Sterk techniekonderwijs
Samen met opleidingen en bedrijven in de regio laten we je kennismaken met technische beroepen en werken we aan sterk techniekonderwijs. Er zijn allerlei activiteiten en programma’s op dit gebied. Er is bijvoorbeeld een doorlopende leerlijn vmbo-mbo Noorderpoort Maritiem en Energie, je kunt meedoen aan het Project Foodtrucks en de Lego league-wedstrijd en je kunt je VCA-diploma halen.
Project Foodtrucks
Gemeente Eemsdelta, Albert Heijn, HEMA, Paviljoen Overdiep en vmbo-leerlingen (BWI en PIE) van VO Eemsdelta ontwerpen en bouwen, in samenwerking met ontwerper Harm Naaijer, drie foodtrucks. De leerlingen gaan in groepen aan de slag met het ontwerpproces. Na de presentatie worden de winnende ontwerpen gebouwd. Elk jaar worden er nieuwe leerlingen bij dit project betrokken en na de bouw houdt het niet op. Dan ontwikkelen leerlingen in deelprojecten bijvoorbeeld het marketingplan en de gerechten die vanuit de foodtrucks worden verkocht.
Hoe word je trots op jezelf en je omgeving?
Verrijkingslessen
In klas 1 en 2 krijg je verrijkingslessen. Tijdens deze uren kun jij je talenten ontdekken. Je kunt kiezen uit verschillende interessante opdrachten, waarvoor je ook buiten de school op onderzoek gaat.
Keuzevakken
Zit je in de bovenbouw vmbo bb en kb dan volg je van je gekozen profiel vier (landelijk geëxamineerde) profielmodules en vier keuzevakken. Deze keuzevakken mogen uit een ander profiel komen. Dat is afhankelijk van je interesses en/of wat er past bij je vervolgopleiding.
Deelname aan talentwedstrijden
Om je talenten te ontwikkelen en te laten zien, doen we als school mee aan verschillende wedstrijden. Denk bijvoorbeeld aan de Nationale Olympiades van Bèta-excellent, de Olympic Moves, metsel- en timmerwedstrijden, de Lego League en de Solar Challenge.
Girlsday
Op Girlsday maken meiden kennis met bèta-, technische en ICT-beroepen. Op deze dag breng je in de regio een bezoek aan verschillende bedrijven in deze sector. Misschien iets voor jou?