Aan het einde van je carrière op VO Eemsdelta ben je sterk in taal en communicatie, burger van de wereld, trots op jezelf en je omgeving èn kun je zelf actie ondernemen. Je leest hier hoe we daarvoor zorgen. Uitgangspunt is dat je (deels) leert door te ontmoeten en te ondernemen in de Eemsdelta-regio.

Hoe word je sterk in taal en communicatie?

Praktisch taal leren

Het leren van taal maken we praktisch. Je schrijft echte brieven of e-mails en leert in de praktijk hoe je een gesprek voert en een presentatie geeft.

Nederlands als tweede taal

Nederlands is best een moeilijke taal, zeker als je het niet elke dag spreekt of leest. Op onze school bieden we daarom extra ondersteuning voor leerlingen die Nederlands als tweede taal hebben.

Hoe word je wereldburger?

Vak burgerschap

Bij het vak burgerschap leer je hoe de wereld in elkaar zit en wat er speelt. Het kan gaan over vulkanen die uitbarsten of over de oorlog in Oekraïne. We kijken bijna dagelijks naar het nieuws op school en praten erover in de klas. We hebben het dan bijvoorbeeld over wat jij voor anderen en de wereld kunt betekenen en hoe jij je vrije tijd zou willen besteden. Het helpt je om later zelfstandig te zijn en eigen keuzes te maken. 

Vak maatschappij 

Bij het vak maatschappij ga je praktisch aan de slag met allerlei dingen waar je (later) mee te maken krijgt. Als je gaat lunchen, hoe gaat dat dan? Hoe bestel je netjes je eten en hoe voer je een gesprek? Ook doen we acties voor goede doelen en zetten we ons in voor de buurt. 

Leerlingenpanel 

In ons leerlingenpanel wordt besproken wat leerlingen van het onderwijs op onze school vinden. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Het leerlingenpanel mag meebeslissen en doet het woord voor alle leerlingen. Het panel vergadert regelmatig. 

Gezonde School

Wat is gezond eten en hoe leef je gezond? Dat leer je tijdens de kooklessen en de maatschappijlessen en dat zie je in de kantine in de pauzes. Daar kun je gezonde keuzes maken. Roken doen we niet binnen en niet rondom de school. We zijn officieel een Gezonde School.

Grootkeuken

Elke woensdag komen er ongeveer 25 gasten uit Appingedam en Delfzijl bij ons lunchen. Wij koken voor hen, bedienen en ruimen na afloop alles weer op. Dat doen we met elkaar. 

Boodschappen doen

Boodschappen heb je elke dag nodig. Hoe doe je dat op een goede manier en hoe ga je met geld om? Dat leer je bij ons op school door boodschappen te doen voor school. Met de boodschappen wordt er bijvoorbeeld gekookt bij Zorg en Welzijn. Zo bereiden we jou goed voor op een zelfstandig leven na school.

Campus Eemsdelta Winterfair

Elk jaar steunen we goede doelen. Door middel van ludieke acties, sponsorlopen of door verkoop van producten, zamelen we geld in. Denk bijvoorbeeld aan de Campus Eemsdelta Winterfair.

Summer Vibes

Speciaal voor leerlingen en docenten van VO Eemsdelta organiseren we op de campus aan het einde van het schooljaar SUMMER VIBES, een gezellig zomers feest met activiteiten, DJ’s, optredens en lekker eten en drinken.

Hoe word je ondernemend?

Stages

Stages zijn erg belangrijk. We hebben stages in de school en buiten de school. Vanaf je vijftiende loop je stage buiten de school. Je gaat stagelopen bij verschillende ondernemingen. Zo ontdek je wat er bij je past en wat jij goed kan.

Certificaten 

Sinds een paar jaar kun je een diploma voor het praktijkonderwijs halen. Vanaf klas 1 kun je al certificaten halen. Denk bijvoorbeeld aan het heftruckcertificaat en het veiligwerkencertificaat. Zo kun je ook aan anderen laten zien wat je kunt en waar je talenten liggen.

Hoe word je trots op jezelf en je omgeving?

LOB-lessen 

Tijdens de lessen loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) kijken we samen met jou naar wie jij bent, wat je goed kunt, wat je talenten zijn en wat voor werk daarbij past.

Projectweek

Na elke 10 weken is er een projectweek. Daarin komt alles samen wat je hebt geleerd. Ook dan ga je ontdekken waar jij goed in bent en wat je leuk vindt. We doen dan veel aan kunst en cultuur. Denk bijvoorbeeld aan muziek, graffiti, rijmen en koken uit andere culturen. 

Leren door te doen 

Bij ons op school draait alles om leren door te doen. We doen bijvoorbeeld boodschappen, schrijven en versturen brieven en verzorgen dieren. We leren daardoor niet alleen in ons gebouw, maar ook op de campus en in de omgeving.