Young Solar Challenge op Campus VO Eemsdelta

Na een intensieve voorbereiding was het donderdag 13 juni eindelijk zo ver: de Young Solar Challenge. Deze werd georganiseerd voor scholen die aangesloten zijn bij Sterk Techniekonderwijs (STO). Leerlingen van ISK, vmbo en havo/vwo vanuit zowel de campus als Rutger Kopland hadden weken lang hard gewerkt aan een solarboot waarmee zij hopelijk de eerste plek konden bemachtigen.

De Young Solar Challenge is een scholencompetitie waarin scholieren de uitdaging aangaan om een op zonne-energie aangedreven boot te ontwerpen, bouwen en besturen. De leerlingen kregen het materiaal en de maximale maten aangeleverd, waarna zij zelf een ontwerp moesten bedenken. Wat wordt de vorm, hoe maak je de schroef en van welk materiaal moet de boot gemaakt worden? Bovendien moest de boot op zonne-energie kunnen varen. Genoeg keuzes die gemaakt moesten worden. ‘’Uiteindelijk kozen we voor piepschuim, omdat wij denken dat dit het beste drijft.’’ vertelt een van de teams.

Alle boten moesten eerst worden gekeurd. Daarna werden ze te water gelaten. De teams gingen de strijd met elkaar aan in verschillende wedstrijdonderdelen, waarbij zowel de snelheid als het technische ontwerp van de boten werd beoordeeld. Het was een regenachtige dag, maar gelukkig bedachten sommige leerlingen hier een creatieve oplossing voor door hun telefoonzaklamp op de zonnepanelen te leggen. Daar werd weer energie uit gehaald.

Uiteindelijk kwam ‘De Atlantis’, gemaakt door leerlingen van havo/vwo van de campus na twee spannende races als winnaar uit de bus. Maar nog belangrijker was dat de leerlingen enthousiast waren over de uitdaging. ‘’Ik vond het heel leuk dat ik de kans kreeg om hieraan mee te doen. Het is leuk om samen te bedenken hoe we de boot zo snel mogelijk kunnen maken.’’ vertelt een leerling enthousiast.

Na een vol ochtendprogramma brachten de leerlingen ’s middags een bezoek aan Delfzijl. Na een heerlijke lunch verzorgd door het Noorderpoort namen de leerlingen een kijkje bij Delfsail (Sail In) en de Duurzaamheidsstraat. Hier leerden ze over de wereld van magnesium, duurzaamheid binnen de gemeente Eemsdelta en de rol van waterstof in de energietransitie. We kunnen terugkijken op een leerzame, maar vooral leuke dag.

Voor meer leuke beelden van deze dag, klik hier.

Foto’s: Mayola Dijksman en Reyer Boxem