Nieuwe bouwmeesters van Campus Eemsdelta voor Landgoed Fraeylemaborg 

7 weken lang hebben brugklasleerlingen voor het projectvak Onderzoek en Ontwerp van Campus Eemdelta uit Appingedam in opdracht van Landgoed Fraeylemaborg zich gebogen over de vraag hoe het park en de verschillende ruimtes in de gebouwen toekomstbestendig gemaakt kunnen worden. Daarbij hield elke groep zich ook bezig met de vraag welke aanpassingen van de ‘sprokkeltocht’ – een speurtocht in het park – noodzakelijk zijn. 

Tijdens het project werkten veel groepen met de scrummethode om de voortgang te plannen en te organiseren. Daarnaast werden weektickets bijgehouden om te reflecteren en het verloop van het proces vast te leggen. Al met al een intensief project waarin proces en product even belangrijk waren.   

Het sluitstuk was een presentatieronde van 100 leerlingen op de Campus, waarbij de opdrachtgevers Carien Kremer en Annet Westrupzich lieten informeren over de adviezen van alle onderzoeksgroepen.  

“Kabelbanen, vlotten, uitkijktorens, een theehuis en een escaperoom in de oranjerie (met terras!), een lounge-hut op de berg, karaoke en filmavonden in de Grote Zaal. Verharde paden en andere voorzieningen voor mensen in een rolstoel. Van 3D modellen en minecraft tot karton, hout en textiel. Tekeningen, logo’s, moodboard, er is door leerlingen veel uitgeprobeerd. Geweldig om dit zo te mogen zien”, aldus conservator Kremer.  

Landgoed Fraeylemaborg kijkt dan ook met veel plezier terug op dit onderzoeksproject en de opdrachtgevers zijn geïnspireerd door de vele creatieve adviezen die zijn aangedragen.