Memorabel en Glam & Glow floreren in finale Utrecht

Op dinsdag 9 april stapten de leerlingen van deze twee studentenbedrijven om 7 uur in de bus op weg naar de Jaarbeurs in Utrecht voor de finale Junior Company van het jaar. In het kader van de toetsweek een zeer praktische oefening: een aantrekkelijke kraampresentatie neerzetten, een overtuigende en originele pitch houden en een spervuur van juryvragen adequaat beantwoorden.

Technische doorloop met tips van de jury

De leerlingen begonnen met het optuigen van de kraampjes. Vervolgens was er een technische doorloop, een soort generale repetitie, met fictief jurylid Jonas de Groot, directeur van Jong Ondernemen. De echte jury bestond uit: Joris Oudenhuijzen van FedEx, Amarens Schuurmans (ondernemer en strateeg) en Beau Scheermeijer van de Jaarbeurs Utrecht. Daarnaast waren Eveline de Jongh en Robert Tannemaat de jury voor de Ubuntu Award, een prijs voor een Junior Company die eruit springt in sociaal opzicht. Tijdens de technische doorloop kregen de leerlingen praktische tips, zoals: ga wat meer naar voren staan op het podium. De drie begeleidende dia’s  van Glam & Glow bleken nog niet verwerkt in het draaiboek. Maar de pitchers lieten zich daardoor niet uit het veld slaan. “Zelfs zonder presentatie ziet het er al heel goed uit!” kregen ze na afloop te horen. Memorabel vond zelf de generale repetitie matig gaan, terwijl het er vanuit de zaal prima uitzag. De leerlingen herpakten zich en zorgden later op de dag voor een spetterende finale.


Glam & Glow weet wel raad met spervuur aan vragen

Glam & Glow is een haarolie bestaande uit louter natuurlijke ingrediënten, namelijk rozemarijnextraxt en kokosolie. Het donkere flesje met pipet zorgt ervoor dat het product makkelijk aan te brengen is en lang goed blijft. De verpakking beschermt het flesje en heeft een stijlvolle, vrouwelijke uitstraling. De leerlingen van Glam & Glow, Esmeralda, Rosalie, Marijke en Luna, waren onder de indruk van het jurybezoek aan hun stand. “Zoveel vragen, je had helemaal geen tijd om na te denken,” vond Marijke. “Ja, het was echt vol in je gezicht!” zei Luna. “Zitten er helemaal geen chemische toevoegingen in?” vroeg jurylid Amarens Schuurmans bijna ongelovig. “Inderdaad,” luidde het antwoord. Beau Scheermeijer en Joris Oudenhuijzen vroegen naar de doelgroep: is er ook een lijn voor mannen? Wellicht in de toekomst, maar het marktonderzoek had uitgewezen dat vrouwen (15 – 50 jaar) meer interesse toonden in hun product, legden de leerlingen uit. Vandaar dat de marketing en de kleuren zich richten op een vrouwelijke clientèle. Beau verheugde zich toch op “een blauw logo” (dus ook een lijn voor mannen). Na dit spervuur van vragen liep de jury door. Even later volgden Eveline de Jongh en Robert Tannemaat namens de Ubuntu Award. Eveline raadde de leerlingen aan om ook te denken aan kennisoverdracht, naast het fysieke product. Misschien een workshop ‘Hoe maak je haarolie’? De leerlingen zagen het nog niet helemaal voor zich maar namen de tip in ontvangst. Na het jurybezoek zijn er door bezoekers nog 2 producten verkocht!

Memorabel: “Wat een ontzettend grappige presentatie”

Memorabel is een klets- en herinneringenpot met zelfontworpen kaartjes. Een kletspot is een pot met kaartjes erin die uitnodigen tot een gesprek (‘kletsen’); denk bijvoorbeeld aan de vragen die op theezakjes staan, maar dan vaak met een specifiek thema. Het bijzondere aan de kletspot van Memorabel, is dat je deze kunt personaliseren en zodoende een eigen touch kan geven. De leerlingen van Memorabel, Chiara, Eva, Marijse en Myrthe (Marieke was helaas ziek) weerden zich uitstekend toen de jury hun stand bezocht en maakten zich hier ook in het geheel geen zorgen om. De pitch was een ander verhaal; “Ze zijn heel zenuwachtig, ze zijn nog even aan het oefenen,” vertelde Sylvia Hartjes rond een uur of drie. Het was ook wel een pittige dag voor de leerlingen: om tien uur waren ze al aanwezig bij hun stand en om half vier waren ze pas aan de beurt om te pitchen. Ze deden het echter prima: “Wat een ontzettend grappige presentatie,” meende Beau Scheermeijer. Tijdens de technische doorloop hadden ze ook al complimenten ontvangen van Jonas de Groot, die het heel leuk vond dat ze “Finale Junior Company in Utrecht” op een van de kaartjes hadden geschreven in de Memorabel kletspot die ze hem in handen hadden gegeven tijdens de pitch. De pot zit echt helemaal tjokvol met kaartjes, en toch pakte Jonas nét dat ene kaartje eruit waar de Finale Junior Company 2024 opgeschreven stond. Toeval bestaat niet… 

Pittige concurrentie

De concurrentie was erg pittig. Zo was er Clibs, een Junior Company die sleutelhangers maakt waarmee je blikjes drinken kan afsluiten (om te voorkomen dat er wespen ingaan, of dat je gedrogeerd wordt op een festival). Clibs had al 1.600 euro winst gemaakt en verkopen gedaan door heel Europa. Zij wonnen dan ook de eerste prijs havo/vwo. Het was een spannende strijd, voor alle deelnemers, want het algemene niveau lag érg hoog. Helaas dus geen prijs voor de Campus VO Eemsdelta, wél veel complimenten. De jury was onder de indruk van het haar van de leerlingen ná gebruik van Glam & Glow: “het is echt ongelooflijk zacht!” Ook vond de jury de pitch van Memorabel een “te gekke presentatie.” 

Positief gevoel op de terugreis
Dat ze dit jaar niet in de prijzen zijn gevallen is jammer, maar ze zijn niet in teleurstelling blijven hangen wel positief doorgegaan. Dat bleek: tijdens de terugreis was er een gezellige sfeer in de bus en werd er zelfs gezongen. Wat hebben de leerlingen deze dag geleerd? Daar moesten ze even over nadenken. “We hebben al heel veel geleerd tijdens de vorige events, maar hierbij kwam alles eigenlijk samen: het pitchen, de markt,” aldus de leerlingen. In het algemeen heeft het ondernemen hen veel gebracht: samenwerken, presenteren, hoe verkoop je iets? “Na de pitchbattle in de Euroborg ben ik niet bang meer om voor een groep te staan,” zei Luna. Het geeft ook energie als je iets verkoopt – Glam & Glow had nog twee verkopen gedaan op de markt in Utrecht! Unaniem zijn alle leerlingen enthousiast over het ondernemen, en deze dag is er met recht een die in de Memorabel-pot mag! 

Onderweg nog even een snack halen en toen waren ze half negen in de avond weer op de Campus, een onvergetelijke ervaring rijker.