Durf te dromen, StartUpFestival en Bijzonder Amsterdams!


Vrijdagochtend  6 oktober tegen zevenen vertrok de lichting jonge ondernemers van dit jaar met de bus naar de hoofdstad. Zonder files stroomden we op tijd gebouw B. Amsterdam in aan de westkant van de stad.  

De openingssessie die met veel spektakel werd ingeleid, betrof een diepte-interview tussen creatief ondernemer Ron Simpson en presentator Stefano Holwijn. De laatste vertelde over zijn dromen, aanpak, missers en successen. Helaas liet Stefano zijn interviewtechniek niet los op een zaal  vol jongeren met vragen over ondernemen. Zij moesten het doen met wat fragmenten van zijn hilarische youtube-filmpjes.

Na dit tegenvallende intro waar een groot beroep werd gedaan op de luistervaardigheden van eenieder, volgden drie rondes met workshops. Er was geen vrije keuze vanwege de capaciteit van de beschikbare zaaltjes en daarom volgde elke deelnemers een tevoren ingedeelde route langs drie workshops.  De reacties waren dan ook wisselend.

De workshops verzorgd door de Telegraaf over ‘free publicity’, Pitchen als een Pro en Tips en Trucs van TikTok-influencer Vic Cle sloten goed aan bij de interesses. Dat gold zeker ook voor de workshop van Flamerous. De winnaars van vorig jaar  waren meegereisd om de nieuwe lichting ondernemers te inspireren. Maar er waren ook  een aantal tegenvallende workshops die slechte recensies kregen.

Het StartUpFestival sloot af met netwerkondernemer Marius Smit die zijn ideaal in daden wist om te zetten door 15 jaar terug te starten met de vraag: Wie wil mij helpen het plastic uit de Amsterdamse grachten te vissen? Inmiddels is er een vloot van een tiental bootjes gemaakt van het grachtenplastic, die commerciële teamuitjes van bedrijven begeleiden waarbij er nog steeds gevist wordt. Aan zijn volgende droom  werkt Marius nu met een team van 25 mensen: het oprichten van een multifunctionele drijvende plastic kathedraal in de Amsterdamse binnenstad, waar circulaire bedrijfjes zich kunnen vestigen.

Het ochtendprogramma was relatief kort, daarom hebben we er nog een middagprogramma bij georganiseerd. We stapten het Amsterdamse straatleven in en pakten de metro die tot verrassing van velen niet alleen een bovengronds maar ook een ondergronds traject had. De estafetterun door de toegangspoortjes van de metrostations zal menigeen niet gauw vergeten. In hartje centrum op het Waterlooplein kuierden we richting de Amstel waar we een statig grachtenpand binnenstapten.

Daar ontving Jos Peeters ons met een drankje én zijn verhaal over sociaal ondernemen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Jos werkt bij Cordaan, een Amsterdamse zorginstelling met 20.000 cliënten. Zij proberen voor een deel van hun cliënten met allerhande beperkingen weer deelnemers aan het arbeidsproces te maken. Zo kunnen mensen met zwaar autisme sommige werkzaamheden vaak juist veel beter uitvoeren dan gewone werknemers. Elke dag verzamelt bijvoorbeeld een ochtendploeg bij de IKEA alle producten die klanten op de verkeerde plek hebben achtergelaten om die daarna weer in het juiste schap terug te plaatsen. Dit maakt IKEA socialer en levert de deelnemers voldoening en inkomsten op.

Een andere leerwerkplaats van Cordaan is de Conceptstore Bijzonder Amsterdams waar het creatieve werk van veel cliënten van Cordaan te koop staat. Naast winkelverkoop kunnen klanten ook een eenvoudige lunch bestellen. Bereid en geserveerd door cliënten die daarmee deelnemers worden aan het arbeidsproces. Ook dragen ze bij aan de vormgeving en logistiek van de webshop  Marius Bassies beantwoordde enthousiast vragen over zijn drive en ervaringen. Als winkelmanager is het regelmatig schipperen tussen het welzijn van de deelnemende cliënten en de wensen van de klanten. We spraken over doelgroep, marketing, de begeleiding en inzet van zijn deelnemers. En hoe je dan toch winst kunt maken.

Na zoveel informatie en indrukken was de groep toe aan een warme Amsterdamse snack die met veel liefde bereid werd door een Egyptische ondernemer in de Amstelstraat. Hij was zeer te spreken over de beleefdheid van zijn bezoekers. En daarna volgde nog een stevige wandeltocht door de oude binnenstad terug naar de bus. Weer op de campus was het klokje rond. Alles bij elkaar kreeg dit avontuur van de leerlingen een kleine 8. Eens kijken met wat voor moois ze ons dit jaar gaan verrassen.