Vijf meiden van VO Eemsdelta slepen twee landelijke prijzen naar Appingedam: Junior Company van het Jaar en FedEx Access Award

Ruim vijftig leerlingen volgen op VO Eemsdelta in Appingedam een traject Jong Ondernemen. Ze vormen teams, bedenken en ontwikkelen producten, halen aandelengeld op, bedenken een marketingplan en schrijven een ondernemingsplan waarna ze hopen in een succesvolle verkoopfase te belanden. Een schooljaar lang begeleiden enthousiaste docenten hun leerlingen door de verschillende fasen. Belangrijke ijkpunten in het programma zijn de evenementen waar ze met hun product en verkoopplannen naar buiten treden. Zo is er met lokale ondernemers een dragons´ den op de campus georganiseerd, deden ze mee aan de regionale pitch battle in de Euroborg en stonden ze een zaterdag achter hun marktkraam in winkelcentrum Paddepoel in Groningen. En dit jaar besloten de vijf meiden van Flamerous mee te doen aan het kampioenschap om junior company van het jaar te worden. Ze stuurden een videopitch en pitchdeck in van hun ondernemingsplan. En werden uit 45 aanmeldingen geselecteerd om in de Utrechtse Jaarbeurs met zeven andere havo/vwo companies te strijden om de eerste plaats.

Op woensdag 11 april was het zover en reisden ze al vroeg af op weg naar de Jaarbeurs in Utrecht. Daar startte Jasmijn en Geanne met het inrichten van hun presentatietafel en ontvingen ze de jury die de producten bemonsterde en elke junior company zes minuten de hemd van het lijf vroeg. Belangrijk slotstuk van de beoordeling betrof een drie-minuten pitch voor een 200-koppig  publiek plus jury. Geanne en Jasmijn waren strijdbaar en tegelijk tevreden als zij geen prijs zouden winnen, want de concurrentie bleek van een hoog niveau. En het was al een grote eer om zo ver te komen. Maar dat liep anders. Tot hun verrassing ontvingen zij na een uitstekende pitch de FedEx Access Award. De prijswinnaar ontvangt deze prijs vanwege het innovatieve karakter van het product. Met de zelfgemaakte geurkaarsen van Flamerous verras je de ontvanger namelijk met een geheime persoonlijke boodschap. Deze komt na enkele branduren tevoorschijn. Daarnaast kan Flamerous het product (met letterkralen) ook in andere talen en daarmee in andere landen aanbieden. Ook is er waardering voor de duurzame keuze voor sojawas als kaarsenbrandstof in plaats van het vervuilende paraffine. De meiden waren zelf nog in de ban van de net ontvangen FedEx Award toen de jury hen nóg een keer naar voren riep. Flamerous: Junior Company van het jaar 2023!

Organisator Stichting Jong Ondernemen meldde zich na afloop direct met een kleine order. En zo keerden deze Kansrijke Groningers na een lange vruchtbare dag met prijzen overladen terug uit de Randstad!