Voorleeswedstrijd Read2me! op Campus VO Eemsdelta

Leesplezier

Op donderdag 23 februari was de eerste voorleeswedstrijd Read2me! van Campus VO Eemsdelta. Deze wedstrijd (op initiatief van Biblionet Groningen) is speciaal bedoeld voor eerste klassen en is onderdeel van het landelijke leesbevorderingsproject. Het doel is leerlingen te stimuleren om te lezen en ze meer leesplezier te laten ervaren. Deelnemers zijn afkomstig van de Internationale Schakelklas (ISK), het praktijkonderwijs en het vmbo.

Vakkundige jury

Als eerste zijn leerlingen van de ISK aan de beurt. De voorleeskandidaten komen een met kleurige slingers en boeken versierd lokaal binnen. Een klein beetje gespannen zijn ze wel, maar gelukkig is er nog even tijd om te oefenen. Ondertussen vult de tribune zich met klasgenoten en familieleden van de kandidaten. Verder is er een vakkundige jury aanwezig, bestaande uit vier personen van alle opleidingen en daarbij zijn ook de mensen van de mediatheek vertegenwoordigd. De presentator neemt het woord en de kandidaten worden één voor één naar voren gevraagd met hun eigen gekozen boek.

De winnaars

De leerlingen doen allemaal hun uiterste best om zo goed en mooi mogelijk voor te lezen. Het is Janat Gull die door de jury wordt gekozen als beste kandidaat van de ISK. In de tweede ronde is het praktijkonderwijs aan de beurt en daarvan is de winnaar Johairic Clarinda. Na een korte pauze volgen de laatste vier kandidaten van het vmbo. De jury roept Lieke Noot uit tot de beste voorlezer.

Wordt vervolgd

Het was goed te merken dat alle leerlingen zich fantastisch hebben voorbereid op deze wedstrijd. Het plezier voor lezen werd zeker behaald. De drie winnaars gaan nog eens voorlezen in de provinciale ronde op 22 maart in de Borg Welgelegen in Sappemeer. Wordt vervolgd!